Asset Publisher
Zadady bezpiecznego grzybobrania
Jak zbierać grzyby?
Sezon grzybowy w pełni warto więc przypomnieć podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Przede wszystkim zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
- Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego, piekącego smaku, ponieważ gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie przyjemny, słodkawy smak.
- Uważajmy na grzyby blaszkowe, ponieważ wśród nich występuje najwięcej gatunków trujących.
- Nie należy zbierać osobników młodych, u których nie rozwinęły się jeszcze cechy rozpoznawcze gatunku.
- Grzyby zbierajmy do koszyków lub łubianek, nigdy do toreb foliowych czy plecaków. Źle przechowywane mogą ulec zaparzeniu i nabrać szkodliwych właściwości.
- Nasze znaleziska należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich należy przykryć mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni i będziemy mogli liczyć w przyszłości na nowe okazy.
- Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochrona prawną.
- Nie niszczmy grzybów niejadalnych, trujących, starych, robaczywych, ponieważ są one ważną częścią leśnego ekosystemu oraz mogą stanowić pokarm dla zwierząt.
- Nie zbierajmy grzybów przy ruchliwych drogach, zanieczyszczonych terenach, ponieważ wchłaniają one szkodliwe związki z otoczenia np. metale ciężkie.
- W razie wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu grzybów należy sprowokować wymioty, zabezpieczyć resztki pokarmu oraz niezwłocznie udać się do lekarza.
Przebywając w lesie i korzystając z jego darów pamiętajmy o zachowaniu ciszy oraz nie śmieceniu. W lesie jesteśmy tylko gośćmi i pozostawmy go w takim stanie w jakim zastaliśmy.